Resepi Bolognese Ayam Mudah & Sedap

Resepi bolognese ayam mudah & sedap

Resepi Bolognese Ayam Mudah & Sedap. 

KATEGORI : Masakan Barat
MASA PENYEDIAAN: 45 Minit
HIDANGAN : 4 Orang

Bahan-bahan diperlukan:


  • 500 gram daging ayam cincang
  • 1 labu bawang besar kuning - dicincang halus
  • 1 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri
  • 4-5 tomato segar ranum - didadu
  • 1 batang lobak merah - didadu kecil
  • 2 batang saderi - didadu kecil
  • 1 tin cendawan butang - dihiris (jika suka)
  • 1 kiub stok ayam (jika suka)
  • 1/2 sudu teh herba thyme atau Italian Mixed Herbs
  • Sedikit garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak zaitun (kalau tak nak beli boleh pakai minyak masak biasa)
  • 2 sudu besar mentega
  • 100ml Demi Glaze pre mix (lihat sini) 
  • 1 tin sos tomato prego - original flavour
  • NOTA : Semua bahan bernota 'jika suka' tidak ada dalam resipi asal Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.

Cara menyediakan dan memasak:


Resepi bolognese ayam mudah & sedap

  1. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila mentega cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
  2. Masukkan daging ayam cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging ayam keperangan.
  3. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
Resepi bolognese ayam mudah & sedap

  1. Kuatkan api, kacau selalu, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
  2. Masukkan demi glace pre mix dan sos tomato prego kacau lagi sehingga sebati. 
  3. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
  1. NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Perlu diingat, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos tersebut.
  2. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renehkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
  3. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
  4. NOTA : Orang Itali secara tradisi, mereneh sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma reneh 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasa 'authentic' Itali!

0 Comments